Quantcast
Channel: Tuin & Terras – Zimmo blog
Viewing all 98 articles
Browse latest View live

10 ideetjes om palletten te gebruiken in je tuin

$
0
0

Eén van de leukste dingen om in je tuin te doen? Creatief zijn zonder al te veel geld te betalen. Met palletten, bijvoorbeeld. Je kan ze zeer gemakkelijk vinden in vele doe-het-zelfzaken. Of ga gerust eens bij grotere fabrieken en distributiecentra kijken, en recupereer er enkele die ze anders toch maar weggooien.

Daarnaast help je er ook het milieu mee. De palletten hoeven immers niet naar het stort, en jij hoeft niet elders hout te gaan kopen. Een win-win dus, als je weet hoe ze te gebruiken tenminste. That’s where we come in: in deze post geven we je alvast 10 ideetjes mee.

1. Als afvalbak

Wil je serieus werk maken van je tuin, dan heb je onvermijdelijk een afval- of compostbak nodig. Een slimme en goedkope optie is om dit van palletten te doen. Je gebruikt eentje als bodem, eentje als deksel, en vier andere voor de zijkanten. Gebruik kippengaas om de binnenkant te bedekken, zo hou je het ongedierte buiten. Hang scharnieren aan de palletten om de afvalbak gemakkelijker te openen!

2. Als tuintafel

Met twee palletten kan je al gemakkelijk een functionele en goedkope tuintafel maken. Wanneer je een kleine tuin hebt waar de ruimte schaars is, kan je zelfs een tuintafel van palletten ophangen, zodat hij niet in de weg staat. Om een alleenstaande tuintafel om aan te werken te maken, plaats je twee palletten tegenover elkaar (bekijk ze als een sandwich). De bodem kan je dan verbinden met een stevige houten plaat. Of met een andere pallet, zoals hier op de foto.

Foto 1

3. Als hangbed

Een lekker bed om te chillen in je tuin, hoe zalig zou dat zijn? Met twee palletten, een oude matras, wat koord en een boom om het bed in op te hangen kom je er al. Verbind de twee palletten met elkaar met metalen verbindingsstukken en je hebt alvast een frame. Leg er een matras op, hang een koord aan de palletten, hang de koord aan een stevige tak van de boom en voila, je hebt je eigen hangbed!

Foto 5

4. Als bloembak

Met palletten kan je je tuin op de grond houden of hem naar boven halen. Hang je de pallet op tegen de muur, gebruik dan een nietjesmachine om de bloempotten te bevestigen en boomschors om de planten op hun plaats te houden. Plaats je de pallet op de grond, leg er dan karton of boomschors onder om het onkruid buiten te houden. Wil je een beetje kleur brengen in je tuin? Verf je palletten in een excentrieke kleur!

Foto 2

5. Als kippenhok

Heb je thuis kippen rondlopen? Met palletten maak je in ézelf-kippenhok-makenén-twee-drie een kippenhok! En hoe creatief dat er juist moet uitzien, dat bepaal je helemaal zelf. Alles wat je nodig hebt is een paar palletten voor de vloer en de muren, en een klein hokje waar de kippen zich in kunnen nestelen. Een oude schuif doet hiervoor al wonderen. De gaten in de palletten bedek je met wat hooi of gedroogd gras om het hok warm te houden. Hier ren daar heb je wel wat sloophout nodig voor de afwerking, maar het geheel is sowieso een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan een prefab kippenhok!

 

6. Als tuinmeubilair

Je kan zoveel meubels maken met oude palletten. Enkel een gebrek aan verbeelding kan je tegenhouden! Misschien dat je hier en daar wat palletten in stukken moet zagen, maar zelfs met hele exemplaren is er heel wat mogelijk. Een palletje voor het zitvlak en eentje als rugleuning, een beetje hout voor de poten en voila, je hebt een stoel. Of een tuintafeltje, als je de rugleuning wegneemt 😉

Foto 3

7. Als afrastering

Afhankelijk van wie of wat je uit je tuin wilt houden, is een hek van palletten misschien wel de oplossing. Voeg wat kippengaas toe als de gaten in de pallet te groot zijn om bepaalde dieren buiten te houoden. Of je kan de palletten natuurlijk uit elkaar halen en het hout gebruiken om je eigen hekpatroon te bouwen.

8. Als terrasvloer

Een terras aanleggen kan een dure grap zijn. Al eens aan gedacht om palletten te gebruiken? Je gebruikt de palletten als basis en legt er multiplex over, bijvoorbeeld. Of je haalt de palletten uit elkaar en gebruikt het hout als vloer en andere palletten als basis. Met een beetje verbeelding kan het er allemaal prachtig uitzien!

Foto 4

9. Als pergola

Je eigen pergola bouwen kan gemakkelijk en goedkoop wanneer je er oude houten palletten voor gebruikt. Verf of schuur ze nog voor je ze installeert, dat is gemakkelijker dan wanneer je het moet doen als de pergola al rechtstaat. Als ondersteuning kan je andere, standaard houten platen gebruiken.

Hoofdfoto artikel palletten

10. Als speeltuin

Heb je thuis speelvogels rondlopen? Zorg voor een plaatsje in de tuin waar ze naar hartenlust kunnen ravotten. Wanneer ze je hebben kunnen helpen met de opbouw ervan, wordt het zelfs eens zo leuk voor hun achteraf! Neem pen en papier erbij en teken je speeltuin alvast uit. Zo weet je meteen hoeveel palletten je ongeveer nodig hebt en hoe je ze met elkaar moet verbinden. Onthoud: je kan de palletten ook uit elkaar halen en het hout op andere manieren gebruiken. Zorg er wel voor dat alle nagels en schroeven uit de palletten verwijderd zijn, natuurlijk. Overweeg enkele palletten in krijtverf af te werken. Fun gegarandeerd!

 

Auteur: PJG
Bron en foto’s: Doityourself


Haal het meeste uit je kleine tuin met deze 12 tips

$
0
0

Is de tuin een beetje aan de kleine kant? Gebruik het als een troef om er een extra gezellige plek van te maken. Met een paar strategische tips om het uitzicht te verbeteren, spullen te verbergen en in de hoogte te werken kom je al een heel eind. Less is soms echt more. Bekijk volgende tips maar eens.

1. Gebruik het stukje naast je woonst

Waarom zou een tuin alleen achter of voor je huis werken? Het stukje groen naast het huis wordt dikwijls over het hoofd gezien, maar kan een echte meerwaarde betekenen voor een kleine tuin. Gebruik de smalle ruimte voor een soort inloop naar je lounge achteraan, zo ziet je tuin er meteen een stuk ruimer uit. Om de tuin in deze foto na te bootsen, plaats je een zit- of eetplaats in een hoekje van je tuin zodat het zichtbaar is in het stukje tuin aan de zijkant.

Kleine tuin 1

2. Creëer een verborgen element

Voeg iets toe om te ontdekken in je tuin, en hij ziet er meteen een stuk ruimer uit. Klinkt vaag? We know. Maar check bijvoorbeeld de jacuzzi in deze foto eens, verborgen tussen de planten.

3. Maak gebruik van het uitzicht

Of het nu de skyline van een stad of het zicht op nabijgelegen tuinen, velden of bossen is: het geeft een enorme meerwaarde en ruimer gevoel aan je kleine tuin, omdat de grenzen vervagen. Hier werd de beplanting met siergrassen zeer laag gehouden om vanop de patio maximaal gebruik te maken van het uitzicht.

Kleine tuin 4

4. Werk met niveaus

Een paar trapjes en een verhoogje zorgen meteen voor twee afzonderlijke stukjes tuin en het gevoel ergens naar op weg te zijn. En voor dat beetje avontuur doen we het toch, niet?

Kleine tuin 5

5. Werk met meerdere zones

We insinueerden het hierboven al. Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar de tuin verdelen in meerdere zones doet hem ruimer ogen. In deze hellende tuin werden twee zones ontworpen: eentje om te eten, eentje om te ontspannen rond een vuurkorf. De ingebouwde bankjes zorgen voor veel zitruimte, de bloembakken achter de zitruimte kunnen worden gebruikt voor klimop, struiken en ander groen.

Kleine tuin 6

6. Installeer een eye-catcher

Anders zou het maar een nietszeggende tuin aan de zijkant zijn, maar nu wordt het een uitnodigende ruimte. Met dank aan een grote urne in Italiaanse stijl waar takken in werden geplaatst, een trio van terra-cotta potten tegen de poort van de tuin en een weelderige beplanting langs de zijkant. Meerdere aantrekkelijke rustpunten voor het oog doen een tuin er groter uitzien. Zelfs wanneer de planten afsterven in de winter, zorgt de grote urne nog steeds voor een brand- en ankerpunt in de tuin.

Kleine tuin 7

7. Zet een grotere structuur neer

Een pergola of een prieeltje, bijvoorbeeld. De structuur zorgt voor een definiëring van je tuin, zoals het relaxen in de schaduw of het genieten van een ochtendlijk kopje koffie. In een kleine tuin zorgt het bouwwerkje voor een beetje verandering in een voor de rest monotone ruimte. Zoals het prieeltje in de foto, dat de tuin voorziet van schaduw onder het mooie afdak.

Kleine tuin 8

8. Ga zo ruim als je kan met een plankenvloer

Maar echt, zo ruim als je maar kan. Een schattige, kleine plankenvloer is goed voor wat afwisseling in een grote tuin, maar in een kleine tuin voelt het verkrampt aan. Zorg dus dat je een zo groot mogelijke plankenvloer als past in je tuin installeert. En hou ruimte over aan de zijkanten om wat weelderige bloembakken en klimop tegen het hekwerk te installeren.

Kleine tuin 9

9. Hou het strak

Eenvoudige lijnen en een eenvoudig kleurenpallet zorgen voor ruimte. In deze foto worden de horizontale lijnen van het huis weerspiegeld in de plankenvloer en het raamwerk van het tuinhuisje. Het kleurenpallet van grijs, blauw en mahonie geven een rustgevend en proper elan aan de tuin.

Kleine tuin 10

10. Gebruik multifunctionele opslagruimte

Waar zou het tuingerief hier verstopt zitten? Onder de bankjes natuurlijk! Opbergkist en zitbank in een klap. Zo ziet je tuin er altijd mooi opgeruimd uit. En als je een tuinfeestje organiseert, haal je de kussens gewoon uit de kist!

11. Maximaliseer de ruimte voor beplanting

Klimop, leibomen en bloembakken zijn je beste vriend in een kleine tuin. Krijg je geen volledige fruitboom in je tuin geplant? Met een leiboom tegen een zonnige muur zoals in deze foto kom je al een eind op weg!

Kleine tuin 13

12. Ga voor donker

Houtskoolkleurige muren en hekken vallen niet erg op en geven je ogen de illusie dat de grenzen van je tuin verder weg liggen. In deze foto’s worden je ogen gelokt naar de groene beplanting en de vuurkorf. De donkere hekken lijken niet eens aanwezig te zijn.

Heb je zelf ook nog tips voor een kleine tuin? Laat het ons gerust weten in de reacties!

Auteur: PJG
Bron en foto’s: Houzz

September: is jouw tuin al klaar voor de herfst?

$
0
0

September. Een maand waarin we nog kunnen genieten van mooi weer, maar tijdens een regenachtige dag toch ook de herfst voelen naderen. Tijd om de tuin nog eens goed onder handen te nemen!

Echte grote zomerhitte zal er niet meer komen in deze maand (al zijn er altijd wel uitschieters mogelijk) maar de grond is nog voldoende opgewarmd. Ideaal om bijvoorbeeld nog nieuwe vaste planten in de grond te steken. Door het feit dat de grond nog warm is, zullen de planten snel stevige wortels vormen nog voor de winter zich laat voelen.

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals ondere andere narcissen en krokus kan je nu ook planten.

De haag is inmiddels ook al even gestopt met groeien. Hét moment om deze een goede snoeibeurt te geven. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en dit voorkomt het “bloeden” van de takken. Zorg er bij het snoeien van hagen steeds voor dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Door deze tapse haagvorm kan het zonlicht tot onderaan in de voet van de haag.

Ook het gazon heeft nog aandacht nodig. Het gras groeit nog steeds, weliswaar niet meer zo hard als in de afgelopen maanden en moet dus nog afgemaaid worden. Maar de maand september is eveneens het ideale tijdstip om een nieuw gazon aan te leggen of het bestaande gazon waar nodig te herstellen. Vergeet ook niet de afgevallen bladeren regelmatig van het gazon te verwijderen met een hark of door er met de grasmaaier overheen te rijden en ze via de opvangbak te verzamelen.

Gooi die afgevallen bladeren niet in de container of vuilzak maar bewaar ze samen met de rest van het tuinafval op een grote hoop. Op een grote hoop zal het afval verteren tot prima compost dat je nadien kan gebruiken om de beplanting te beschermen en de grond in conditie te houden. Gratis en voor niets!

Vergeet ook de nestkastjes niet schoon te maken. De vogels kunnen ze dan gebruiken als slaapplaats. En vooral: geniet nog van de laatste zomermomenten in de tuin! Mocht het dan toch wat te fris worden, dan is een terraskachel of een vuurkorf een goede oplossing. Het knisperend houtvuur houdt je warm én maakt het extra gezellig.

Tenslotte nog een paar leuke weerspreuken: “Is ‘t met september heerlijk weer, de herfst zal mooi zijn evenzeer” of “Valt het loof vroegtijdig van de bomen, dan is de winter niet te schromen”.

Zelf ook nog tips? Laat ze dan zeker en vast weten!

Auteur: HS – Bron: De Gardeniers – Foto’s: TuinseizoenDeep Green Permaculture, Groei, Wonen

 

Hout stapelen voor de winter? Dat doe je zo!

$
0
0

Hoewel we nog aangenaam weer hebben voor de tijd van het jaar, moeten we stilaan richting de winter kijken. De ver-van-mijn-bedshow komt dichterbij en dan moeten we misschien toch al een beetje voorbereidingen gaan treffen om ons warm te gaan houden.

Kachelwarmte

Heel wat mensen onder ons trachten zich te verwarmen aan een geplaatste houtkachel. En wat is er dan belangrijk in dit verhaal? Juist, hout. Los van het feit dat je uiteraard een gigantische voorraad moet inslaan om de hele winter mee door te komen, is het dan ook creatief kunnen stapelen van het hout een kunst.

Wel, mocht je plannen hebben om een creatieve richting in te slaan, dan kunnen we alvast inspireren! Deze helden wisten met hun stapel hout alvast verrassend uit de hoek te komen!

Dierenliefde

Altijd al een dierenfanaat geweest? Dan kan je dit doortrekken naar je stapelkunsten. Zo kan ‘gemakkelijk’ een vis, een uil of zelfs een everzwijn in je tuin stapelen!

Veel geduld

Dat heb je zeker nodig om onderstaande constructies te maken, want wat als er één houtblok naar beneden dondert? Juist, al de rest volgt. Met de nodige precisie van een spelletje Yenga kan je perfect een spiraalvormige houten toren maken. Of wat dacht je van een bol of een heus kunstwerk? Keuze te over! 😉

Kunstenaar stapelaar

Net wanneer je dacht dat je met de kruiwagen of de spiraalvormige toren alles al had gezien, kan je -uiteraard- nog een stapje verder! Je kan het zo gek niet bedenken, of je kan het stapelen. En wie weet overnacht jij binnenkort in je eigen stapel houtblokken? Let wel op dat je stapel stevig genoeg is!

Laat je inspireren door deze creaties en stuur ons gerust een foto van jullie kunstwerken door!

Bron: Boredpanda

Zo krijg je heel het jaar door een prachtige tuin

$
0
0

Begin je al stilaan te dromen van heerlijk luieren in het lentezonnetje in je eigen achtertuin? Zo’n tuin, die bouw je natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Een tuin heeft aandacht nodig, het hele jaar door. Met de juiste keuzes en planten in jouw unieke context maak je er een hobby en plezier voor het leven van. Wij beginnen alvast met deze 6 tips.

1. Investeer in je grond

Laat een bodemtest uitvoeren door je lokale tuinspecialist. Op die manier weet je meteen wat je waar kan laten groeien en hoe je de grond kan verbeteren. Versterk in tussentijd je grond zo veel mogelijk met organische materie. Koop zakken compost, of kweek zelf een composthoop. Dit geeft de bodem een betere textuur, een diverse populatie aan goede organismen en een meer vruchtbare grond. Als je bodem slecht gedraineerd is, kies dan voor planten die een natte bodem verdragen of installeer een droge plantenbak of drainage om standwater te vermijden.

2. Weg met de slechte bomen

Met een beetje geluk staan de bomen die je vandaag plant, er voor een heeeeeeel lange tijd. Plant dus niets waar je later spijt van gaat hebben, zoals een zilveren esdoorn die zaadjes over de hele tuin verspreidt of een cypres die uiteindelijk je huis in de schaduw zal zetten. Wanneer je een boom of struik kiest, hou dan rekening met de uiteindelijke grootte, vorm en karakteristieken. En vermijd sowieso bomen die zwakke wortels hebben of vatbaar zijn voor pest of bladluis. Bomen verwijderen kost immers best wel wat (onnodig) geld.

3. Ken je zonlicht

Die “volle zon”- en “gedeeltelijke schaduw”-icoontjes staan natuurlijk voor een reden op je plantenlabel. Te veel zon verbrandt de bladeren en tast de gezondheid aan, te weinig zon maakt de plant slap. Kies planten die kunnen uitblinken in jouw specifieke tuincondities. Een plekje dat acht of meer uren direct zonlicht krijgt, is een perfecte plaats om groenten, fruitbomen en bloemen te kweken. Een plaats die vooral in de schaduw blijft liggen is ideaal voor planten, varens en kleine bomen die je op het lager niveau in het bos vindt. Te veel schaduw in je tuin maar wil je toch rozen en tomaten kweken? Overweeg dan een professionele tuinman om je bomen en hoge struiken te verwijderen en meer zonlicht te krijgen.

4. Koop planten met vertrouwen

Als het lijkt dat alles wat je kweekt op een bepaald moment afsterft, stop dan met ongezonde planten te kopen. Inspecteer de bladeren al in het tuincentrum en haal de plant uit zijn pot om te kijken of de wortels wel stevig, wit en gezond zijn. De beste plaats om gezonde planten te kopen is in een lokaal tuincentrum. Anders koop je ze best vlak nadat ze ergens geleverd zijn.

5. Vierseizoenenplanten

Het is verleidelijk om altijd in de lente naar planten te shoppen, maar die mooie bloesems zullen snel weer weg zijn. Om 11 maanden tuinverveling te vermijden, kies je best voor een variatie aan planten die je het hele jaar door geboeid houden. Koop dus ook zomerplanten, herfstplanten en winterplanten of –bomen.

6. Verdeel en heers

Onze beste geldbesparende truc? Kies een vaste plant, kelk of siergras dat kan groeien en nadien verdeeld worden. Hoe? Plant een paar exemplaren in je tuin. Na een paar jaar verdeel je de planten door ze op te graven en ze met een scherpe spade doormidden te snijden. Doe dit best in de lente, wanneer het niet te warm is en de plant actief in groei is. Plant de halve delen opnieuw in, bedek met aarde en geef ze genoeg water om te laten groeien. Doe dit elke twee jaar, en je hebt niet alleen een hele resem gratis planten, maar ook een tuin die er samenhangend en ontwikkeld uitziet.

De lente is het seizoen van grenzeloze energie en vernieuwing. Zorg ervoor dat je die energie gebruikt en steek hem in je tuin, zodat je er het hele jaar door van kan genieten!

Auteur: PJG
Bron: Zillow
Foto’s: Pinterest

6 huizen met spectaculaire tuinen!

$
0
0

Een Belg met een baksteen in de maag denkt wellicht aan ruim wonen. En daarbij mogen we wel verder denken dan louter een gigantisch huis. Want wat heb je aan een kasteel, zonder tuin? Je wil namelijk van het eerste zonnestraaltje kunnen genieten in een prachtige tuin. Vind je zo’n huizen ook in België? Wij gingen op jacht naar de spectaculairste tuinen op Zimmo!

Opgelet: deze woningen stonden op moment van publicatie te koop. Felbegeerde woningen kunnen eventueel al een nieuwe eigenaar gevonden hebben! 🙂

Beginnen doen we in de provincie Antwerpen, waar je in Rijkevorsel terecht kan in een fenomenale woning met dito tuin. 7 hectare aan grond en een prachtig meer in je tuin. Qua uitzicht kan het alvast tellen. Neem jij dan ook straks een plons in het water terwijl je nadien op je ruim zonneterras aan tafel plaatsneemt voor een heerlijke barbecue?

Nog in Antwerpen gaan we richting Kapellen. Daar vind je deze waanzinnig grote villa met maar liefst 8 slaapkamers en 5 badkamers, maar het is net de tuin die de aandacht trekt. Met 224 hectare aan grond ben je wel even zoet. Zo kan je een fijne boswandeling maken in je eigen landgoed, een balletje slaan op één van je tennisvelden en verfrissende duik nemen in je zwembad. Zo’n grote oppervlakte nodigt overigens uit voor een ideaal buurtfeest. Nodig ons maar uit! 😉

Ook in het Oost-Vlaamse Lede kan je je als een echte David Goffin of Yanina Wickmayer gedragen. Het tennisveld – met gras – staat voor je klaar. Na een intensief sportmoment kan je tot rust komen in je zwembad, of leg je je neer in een gezellig buitensalon. De woning staat daarnaast in landelijk gebied, dus rust en privacy gegarandeerd.

Altijd al een eigen fontein willen hebben? Dan moet je in het West-Vlaamse Sijsele zijn! Op jouw 14 hectare grond vind je een prachtige woning met een idyllische tuin. Het paradepaardje is dan de prachtige vijver met je eigen -imposante- fontein. Een hapje eten aan de fontein? Dat kan. Tijdens heerlijke zomermaanden kan je genieten van een heerlijke buitenbarbecue. Bij regenweer zorgt een veranda voor de oplossing.

Terug naar de provincie Antwerpen dan maar waar je ook in Bonheiden kan genieten van een zomerse barbecue in deze sublieme villa. Het hoeft dan niet eens prachtig weer te zijn, want je kan gewoon aan tafel schuiven voor een barbecue onder een overdekt terras. Oh ja, mocht het toch iets kouder zijn buiten, het zwembad is verwarmd!

Afsluiten doen we aan het water, althans aan jouw water. Want als je in Mol deze luxueuze villa betrekt, kan je gewoon je tuin inlopen om te genieten van je eigen stukje watersportvijver. En mocht je denken “goh, nu moet ik ook nog investeren in sportmateriaal”, dan ben je mis, want een boot en skies zijn ‘gewoon’ in de prijs inbegrepen. Nadien kan je nog tot rust komen in je buitenjacuzzi of in de lounge van je overdekt terras. Kortom: hier zal je niet snel stressen.

Ongelooflijk dus welke pareltjes te koop staan op Zimmo! Zien wij je snel genieten van één van deze tuinen? Nodig ons dan maar uit voor je house- of tuinwarming!

Welk materiaal kies je best voor je tuinpaden?

$
0
0

Je terras aanleggen met tegels, het tuinpad in de voortuin met klinkers en de oprit met grind? Er bestaan verschillende materialen om de zones rondom je woning te verharden.

Fundering

Tegels zonder barsten, een oprit zonder verzakking en plassen: bij de aanleg van een terras of oprit moet je rekening houden met meerdere zaken. Met deze drie regels is een goede aanleg van jouw verharding verzekerd:

  1. Zorgen voor de juiste egale en drainerende fundering
  2. Zoek een tuinaannemer als je er zelf geen ervaring mee hebt
  3. Kies het juiste, duurzame materiaal

Met die laatste regel helpen we je alvast op weg. Welke materialen kan je voor welke toepassing inzetten?

1. Terras aanleggen

Voor de aanleg van het terras kunnen verschillende materialen ingezet worden.

Tegels

Een tegel vraagt om een stabiele, egale ondergrond, bij voorkeur in betonpuin die de stabiliteit garandeert of liefst een drainerende ondergrond om verzakking te voorkomen.

  • Keramische tegels zijn vormvast en onderhoudsvriendelijk, een ideaal materiaal voor het terras.
  • De ruwere betontegel verschijnt meer en meer als grootformaat. Een coatinglaag beschermt de tegel tegen kalkaanslag, vermindert groenaanslag en verhoogt het onderhoudsgemak.
  • Voor een natuursteentegel vermijd je best de gepolijste of gezoete soorten, omdat ze snel vergrijzen en glad zijn

Tip: Als je terras niet tot op de millimeter juist afloopt, blijven je terrastegels nat en glibberig tot lang na de regenbui. Een stabiel, goed aflopend terras aanleggen is echt wel vakwerk.

Hout

Een terras of tuinpad in hout bekoort, zeker wanneer je op zoek bent naar een duurzaam materiaal brengt. Het brengt een authentieke sfeer, mogelijk omwille van de natuurlijke vergrijzing. Een houten terras vereist een stabiele ondergrond zoals een lichte waterdoorlatende stabilisé, dat onkruid verhindert. Met een goede afwatering, kan ook beton. Bij de plaatsing moet er voldoende afstand tussen de onderliggers en tussen de terrasplanken liggen. Hoe dan ook: stilstaand water in contact met hout moet steeds voorkomen worden.

Tip: houd het terras algenvrij, zeker bij geribbelde oppervlakken. Voor deze schoonmaak laat je de hogedrukreiniger achterwege, en gebruik je best een schuurborstel met reinigingsmiddel.

2. Opritten

Voor een oprit die bereden wordt, is een degelijke fundering uiteraard noodzakelijk. Ook zijn degelijke materialen nodig, zoals klinkers, beton, grind of asfalt.

Klinkers

Betonstraatstenen (betonklinkers) en keramische klinkers (kleiklinkers) zijn een vaak gekozen materiaal voor opritten. Ze worden ook voor straten en pleinen gebruikt als verharding. Ze zijn dus wel tegen een zwaar stootje bestand.

  • De slijtvaste kleiklinkers brengen minder mos en algengroei met zich mee, en ze passen mooi als tuinpad tussen het groen. Ze zijn niet helemaal vlekbestendig, opgelet dus op het terras, of op de oprit met motorolie bijvoorbeeld.
  • Betonklinkers hebben een ruwer uitzicht, maar de moderne varianten zijn heel wat esthetischer dan vroeger. De getrommelde kleiklinker heeft een ruwer uitzicht. De kleur en slijtlaag hangen af van de minerale laag die op de klinker wordt gelegd. De kleuringen zijn wel beter gegarandeerd dan vroeger
  • Waterdoorlatende klinkers doen het regenwater in de bodem dringen. Zo wordt de riolering ontlast. Er blijven ook geen plassen op de oprit of het terras staan.

Voor de aanleg van een oprit met klinkers moet er grond afgegraven worden, boorden geplaatst, klinkers gelegd, gevoegd en tot slot getrild worden. Het machinaal trillen na het aanleggen van de klinkers zorgt voor het egaliseren van het oppervlak en een betere stabilisatie in de grond.

Beton

Voor kleinschalige buitenverhardingen zoals een terras of klein tuinpad is het mogelijk ter plaatse gestort beton uit te gieten, met ertussen brede voegen. Het is zelfs ook mogelijk om het beton te printen, zodat je een oprit met een look van klinkers hebt bijvoorbeeld.

Grind

Goedkoop in aanleg is grind, vooral toegepast voor de oprit. En ze maken een oprit niet glad bij regenval of ijzel. Ze zijn wel bijzonder gemakkelijk op vlak van onderhoud. Een groot nadeel is dat de kiezels zich in de grond kunnen drukken en zich zo rijsporen of kuilen vormen. Grindstabilisatiematten voorkomen dit soort problemen.

Asfalt

Een goedkopere oplossing om de oprit te verharden, tenminste wanneer je dit voor een groot oppervlak laat toepassen. Het is gemakkelijk beloopbaar en berijdbaar.

3. Tuinpaden

Een mooi tuinpad aanleggen in bredere vorm van de achterdeur naar het terras of van het terras doorheen je tuin in smallere breedte. Het kan in grind, in tegels of klinkers –zoals hierboven- maar ook in deze voorkomende materialen.

Dolomiet

De natuursteentjes met een gelige kleur zijn ook redelijk goedkoop. Na een tijd oogt het geheel minder mooi en moet je er opnieuw bijgooien. De fundering kan met steenpuin of gestabiliseerd zand. Gebruik een worteldoek om onkruid te voorkomen.

Kasseien

De typische straatstenen maken een oprit of tuinpad bijzonder charmant. Ze passen dan ook goed bij klassieke woningen. De moderne platines zijn een moderne variant op de kassei en zijn ook gemakkelijker te belopen. Ze blijven ook zeer lang mooi, nog een voordeel.

Welk materiaal je ook kiest, bekijk eventueel samen met een specialist zoals een tuinaannemer de toepassing. Houd rekening met een goede fundering, afwatering en stevige materialen.

5 tips voor een perfect feestje in je eigen tuin

$
0
0

We zitten weer in de periode dat er heel wat communie- of lentefeesten worden gedaan. Heel wat mensen doen dit in een of andere zaal, maar net zoveel mensen vieren dit in hun eigen tuin. En dat tuinfeest kan je extra sfeervol maken met deze tips!

Een (fris)drankje

Of een drankje dat je fris houdt. 😉 Dat hoort gewoon bij een feestje. Of het nu gaat om een pintje, frisdrank… lauw geschonken gaat niemand er meteen zin in krijgen. Het is natuurlijk lastig om telkens naar binnen te moeten lopen om gekoelde drank uit de ijskast te gaan halen. Maar je kan ze ook fris houden op een andere manier! Denk aan een kruiwagen, een oud vat of misschien heb je nog wel een boot staan? Vul ze met ijs en leg de drank daarin om te koelen. Of haal een plank uit de tuintafel, plaats er een bloembak onder en vul die op met ijs om de wijn, champagne of cava in te leggen.

Warmte

‘s Avonds kan het wel snel afkoelen. Maar daarom moet je nog niet meteen denken aan het einde van het feest! Of sterker nog, met z’n allen naar binnen. Neen, je wil liefst zo lang mogelijk buiten blijven zitten. Reden te meer om ervoor te zorgen dat er warme dekens beschikbaar zijn en dat er een vuurkorf is. Die zorgt niet alleen voor de nodige warmte, maar maakt het bovendien nog eens extra gezellig! Je kan er eventueel ook nog wat marshmallows of worstjes op bakken. Top!

En dan ook nog licht

Voorzie ook wat verlichting. Ook dat maakt het sfeervol maar zorgt er natuurlijk ook voor dat je gasten elkaar nog zien zitten en zonder problemen de weg vinden naar die gekoelde drankjes zonder ergens tegenaan te lopen.

Organisatie

Er is ook geen feest zonder organisatie. Zo moet je uiteraard voldoende tafels, stoelen en plek voorzien voor iedereen. Daarnaast moet je ook voldoende bestek, borden, drank en eten in huis halen, maar vooral een keuken hebben die dat allemaal aankan. Oké, er zijn opties zoals een traiteurdienst, maar ook de barbecue bovenhalen kan succesvol zijn. En als je een hippe barbecue hebt, trek je de aandacht naar je toe. 😉

Zimmo BBQ idee - hemi bbq grill Zimmo Barbecue idee - Nexo fireplace and grill Zimmo - Barbecue idee - Gator pits Texas legend

Op groot scherm!

En wil je écht scoren? Gebruik dan een muur (best wit van kleur) om beelden of een film op te projecteren. Dat kan eventueel gaan van foto’s van het feestvarken tot de spannende voetbalstrijd in eigen land. Geen muur ter beschikking? Dan kan je ook een groot wit laken gebruiken om op te projecteren.

Wedden dat iedereen nog lang zal terugdenken aan het feestje? En vergeet ons natuurlijk niet uit te nodigen! Zelf nog leuke tips?

Foto’s Pinterest


Zo laat je je terras blinken in een oogopslag

$
0
0

Tijdens de wintermaanden krijgen je tuinpaden het zwaar te verduren. Niet ideaal als je tijdens de warmere maanden graag in de tuin of op je terras zit. Maar hoe maak je zo’n terrassen -of opritten- eigenlijk schoon? En wat met onkruid tussen de stenen? Wij gidsen je door het beton, de klinkers en de grind!

1. Beton

Synthetische alkalische schoonmaakmiddelen zijn een effectief middeltje voor beton, maar je kan ze best achterwege laten. Ondanks een betonnen vloer zeer robuust is, kunnen deze middeltjes ervoor zorgen dat er kleurschakeringen vormen. Natuurlijke, PH-neutrale zeep is ideaal om je vloer van tijd tot tijd aan te pakken. Afspoelen kan je doen met een gewone tuinslang of eventueel een hogedrukreiniger. Let bij het laatste wel op dat je ook je betontegels niet beschadigt.

Hoewel je te maken hebt met beton, is slijtage na verloop van tijd niet ondenkbaar. Gebruik daarom best geen schurende sponsjes gebruiken bij het schoonmaken. Door schoonmaak- en gebruiksslijtage krijg je doffe plekken in je betonvloer, die je nadien kan proberen schoonmaken met natuurlijke zeep. Met bijenwas kan je nadien de plek min of meer herstellen.

2. Klinkers

Na een hevige herfst- of winterperiode heeft je terras erg geleden onder de weersomstandigheden. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je klinkers er weer als nieuw uitzien? Je klinkers probleemloos reinigen kan eventueel met een borstel en groene zeep, soda, schoonmaakazijn of -indien erger- mosbestrijdingsmiddelen.

Afspoelen kan opnieuw met een gewone tuinslang of hogedrukreiniger. Let wel opnieuw op met een hogedrukreiniger, want deze kan ervoor zorgen dat de klinkers beschadigd raken en zo ervoor zorgen dat de stenen ook ruwer en poreuzer worden. Vuil kan zich daardoor sneller en beter hechten. En dat laatste wil je uiteraard niet.

Tip: je kan op geregelde basis met zand en een stijve schuurborstel over de klinkers gaan. Het zand komt netjes tussen de voegen en het zand op de klinker vormt een beschermlaag, dat ze beschermt tegen groenaanslag.

3. Grind

Je kan er haast niet omheen, maar grind verkleurt zo goed als altijd door vuil (dagelijks gebruik, olie, …) en verschillende weersomstandigheden. Wil je de grind even stevig aanpakken, dan doe je er goed aan om de steentjes eerst in een grote bak te scheppen. Dit kan eventueel ook in een kruiwagen.

Nadien kan je met een hogedrukreiniger de stenen afspoelen tot ze weer netjes zijn. Wanneer je grind eerder groen lijkt, door algenvorming nadat er een laagje water op je grind achterblijft, kan je ze op dezelfde manier afspoelen. Voeg gewoon een beetje anti-algenmiddel toe aan je water. Let wel dat je in beide gevallen gebruik maakt van een bak waar het water kan doorlopen!

Extraatje: onkruid!

Ongeacht van welk materiaal je tuinpaden zijn, er is altijd kans op onkruidvorming. En het zou dan ontzettend jammer zijn dat je zoveel moeite steekt in het reinigen van je beton, klinkers, of grind, wanneer het onkruid nog steeds tussen de stenen zit. Trek daarom het onkruid rondom de stenen uit en gebruik een onkruidverdelger op de reeds bewerkte plekjes. Met een mix van zand, cement en water vorm je vervolgens een pasta die je kan smeren tussen en rondom de openingen van je tuinmateriaal.

Op grind is een onkruidverdelger niet voldoende. Je moet net vermijden dat het onkruid ooit de grond raakt. Met een kunststoffen folie onder je grind ben je al een stap dichter bij een ideale oprit, het perfecte tuinpad of een geweldig terras.

Heb jij nog wondermiddeltjes? Deel ze in de reacties!

Bron: Dummies.com, Gepolierdebeton.be

Mag je overhangende takken van je buur snoeien?

$
0
0

Huisje, tuintje, boompje, (beestje). Het gezegde wordt al decennia lang gezien als een stappenplan om een gezamenlijk leven op te bouwen. Eerst een huisje, dan beginnen aan de tuin en ten slotte -als we dieren en kinderen voor één keer mogen wegdenken- worden er bomen, bloemen en struiken geplant. Maar bomen en struiken groeien, soms tot over de grens bij de buren. Wat nu?

Situatie: Je buurman is er eentje met groene vingers die -net zoals jij- kan genieten van een prachtige tuin. Voor hem is dat misschien wel een tuin vol bomen en struiken. Zijn volste recht ook, maar na een tijdje hangen de takken van zijn fraaie eik over het muurtje of de haag. Op jouw terrein. En jij bent er niet helemaal gelukkig mee.

Wat kan je doen?

Als we impulsief zouden reageren, dan zetten we onze heggenschaar erin en snoeien we de takken zelf weg. Maar, dat mag niet zomaar. Wanneer je zonder toestemming de bomen van de buurman snoeit, dan kan hij daar een vergoeding voor eisen. Met onderstaand stappenplan, kom je tot een efficiënt resultaat.

Stap 1: Controle

Als er takken van een boom van je buur over jouw stuk grond hangen, zet je er dus best niet meteen de schaar in. Ga na of de boom wel op de juiste wettelijke afstand van de perceelgrens staat. Volgens artikel 35 van het Wetboek moeten hoogstammige bomen -dat zijn bomen die van nature meer dan 3 meter hoog worden- op twee meter staan van de scheidingslijn. Andere bomen, struiken en hagen hoeven slechts op een halve meter te staan.

Heb je een muur tussen jullie in? Dan mogen fruitbomen -van welke soort dan ook- als leibomen, aan elke kant van de muur tussen twee erven, geplant worden zonder dat een wettelijke afstand in acht wordt genomen. Hebben jullie de muur niet gemeen, dan mag enkel de eigenaar de muur gebruiken als steun voor de leiboom. PS: ook overhangende takken met fruit mag je niet afzagen. Fruit die op jouw grond uiteindelijk neerkomt, is uiteraard voor jou.

Voldoet de boom niet aan de wettelijke eisen, dan kan je vragen dat de boom -onder de juiste voorwaarden- gerooid wordt.

Stap 2: Vraag het aan de buren

Staat de boom wel op de juiste afstand, dan kan je uiteraard niet zomaar zelf de takken aanpakken. Een eerste stap hierin is een overeenkomst. Bespreek dit met de buren -in het allerbeste geval nog voor de bomen geplant worden- of je de toestemming krijgt om op jouw grond enkel de overhangende takken af te zagen.

Ziet hij dat niet zitten, kan je voorstellen dat hij zijn boom zelf komt snoeien. Daarvoor moet je hem uiteraard wel de toegang verlenen tot jouw eigendom. Weiger je hem de toegang, dan kan hij zich beroepen op het ladderrecht. Artikel 31 van het Veldwetboek zegt dat eigenaars van een niet-gemene haag het naastgelegen erf mogen betreden om werken te kunnen uitvoeren.

Maar als je wilt dat de takken verdwijnen, zal je daar wellicht geen moeite mee hebben. En voor hetzelfde geld, wordt het nog een fijne namiddag, als je hem even een handje toesteekt.

Lukt stap 2? Hoera! Zo niet, dan kan je altijd terecht bij de vrederechter.

Stap 3: Naar de rechter

Als je buurman of -vrouw toch nog weigert om zijn of haar bomen of struiken netjes bij te knippen, kan je altijd terecht bij een vrederechter, al zou het doodzonde zijn mocht het zover komen. Want een goede buur is altijd mooi meegenomen. Bij de vrederechter kan je een verzoeningsprocedure opstarten. Dan dien je bij de rechter aan te tonen, dat je hinder ondervindt van de bomen van de buurman. Hij of zij zal dan de situatie per geval beoordelen.

haag boze buur

Uitzonderingen

Stel dat de wortels van de bomen op jouw eigendom schade veroorzaken, dan mag je deze zonder toestemming van de buren doorhakken. Eventuele schade zoals bijvoorbeeld het omhoogkomen van terrastegels kan je zelfs laten vergoeden door de buurman.

Hebben jullie daarnaast een haag als scheidingslijn, dan wordt deze als een gemeenschappelijk goed aanzien. Iedere buur moet daarvoor zelf het onderhoud voorzien op eigen perceel, tenzij jullie zelf een andere regeling hebben getroffen.

Conclusie: Een boompje is het misschien niet waard om er ruzie om te maken. Probeer dus goede afspraken te maken. En vergeet niet, een goede buur is beter dan een verre vriend. 😉

8 dingen die je kan doen in de tuin tijdens de winter

$
0
0

Of er nu sneeuw valt of niet, of het vriest dat het kraakt, je tuin heeft ook in de winter de nodige zorg nodig. En mocht je denken dat er met de barre temperaturen of grauwe dagen helemaal niets aan te vangen valt met je tuin of het groen op je terras, dan ben je mis. Zelfs in de winter kan je met je groene vingers zeker aan de slag. Wij zetten je op weg.

1. Maak je plantjes winterklaar

De temperaturen zijn op dit moment nog redelijk zacht, maar wanneer de echte vrieskou eraan komt, is het belangrijk dat je tuin er klaar voor is. De planten die de eerste winterprik midden december hebben overleefd, kan je bijvoorbeeld in huis halen om de rest van de winter te acclimatiseren. Dat kan door in een aparte ruimte of kamer gebruik te maken van warmtelampen, of je kan ze gewoon achter de zetel in de woonkamer op kamertemperatuur laten meegenieten van de warmte.

Is in huis nemen geen optie, dan is het belangrijk dat je ze voor de eerste vrieskou voldoende water geeft. Zo hebben ze alvast tijdig voldoende vocht binnen. Van zodra het dan echt vriest, kan je rondom (de stam van) je planten een bedje voorzien van versnipperde bladeren, gemalen schors en altijd groen blijvende bladeren. Zo creëer je naast een laagje isolatie ook voedingsstoffen.

 

2. Snoeien maar!

Wat je ook kan doen is je planten voorbereiden op winterse temperaturen door ze te snoeien. Let wel dat je daarbij de vroege bloeiers niet te vroeg snoeit. Anders zorg je ervoor dat zij tijdens hun bloeiseizoen niet openbloeien. Ga voor elke plant in je tuin na welke manier van snoeien het beste is, want elke plant behandel je best op een andere manier.

3. Breng nu al kleur in je tuin

De grauwe, grijze wintermaanden hebben kleur nodig! Je kan nu al kleurrijke planten en bloemen aankopen die je tuin kleur geven in de periode waarop we het het hardst kunnen gebruiken. De winterhazelaar, toverhazelaar en kamperfoelie zijn er drie die kleur en geur verspreiden tijdens de wintermaanden en tegen een stootje kunnen. Ook vroege bollen met sneeuwklokjes kunnen je tuin sieren als het gesneeuwd heeft.

4. Laat de moestuin werken

Het is niet omdat het winter is, dat alles in je tuin per definitie gedoemd is om te mislukken. Integendeel, zelfs tijdens de wintermaanden kan je verse groenten in je tuin laten groeien om zo je gezin te voorzien van een portie verse vitamientjes. Ga langs bij de lokale doe-het-zelfplantenwinkel en vraag naar specifieke wintergroenten die tegen de koude kunnen.

5. Versier je tuin

Geen plek of geen zin om actief te gaan planten wanneer de temperaturen onder nul gaan? Geen probleem. Wie niet met z’n handen in de grond wil zitten, kan de tuin nog steeds aankleden met leuke decoratie. Leuke winterlichtjes of kleurrijke plantenbakken -om je voor te bereiden op de zomer- kunnen je wintertuin alvast aangenamer doen lijken.

6. Denk aan de fauna

Terwijl jij warm binnenzit met een kom soep of een lekkere maaltijd, zijn onze gevederde vrienden naarstig op zoek naar dat beetje eten om de winter door te komen. Help ze een handje door onder andere gebruik te maken van vetbollen. Je kan ze bijvoorbeeld zelf maken door gesmolten vet en vogelzaad te mengen en te gieten in bakjes. Zo kan je ook tijdens de koude maanden genieten van vogeltjes in je tuin of op je terras.

7. Maak een plan

Net zoals met goede voornemens, kan je ook een plan maken voor je tuin. Zo kan je bijvoorbeeld een tuinhuisje of vuurkorf installeren, of heb je een idee welke planten je wanneer wil laten uitbloeien. Je kan alvast op Pinterest inspiratie opdoen.

8. Spijker je kennis bij

Is het toch te koud, dan kan je altijd binnenblijven en een goed boek bij de hand nemen. Er zijn -naast de voorgestelde Pinterestpagina hierboven- ook voldoende boeken om ideetjes uit te puren. Ook online lessen of workshops kunnen voor de nodige frisse ideetjes zorgen. Veel leer- en leesplezier!

Bron: gardendesign.com

In dit fantastisch tuinhuisje draai je mee met de zon!

$
0
0

Droom je ervan eens echt te kunnen ontsnappen in je eigen tuin? Het hele jaar lang een paaseitje te verstoppen in het gras? Dan zijn deze tuinhuisjes misschien wel je ding. Ze heten niet voor niets Escape Pods en kunnen voor allerlei functies ingezet worden: als tuinhuisje dus bijvoorbeeld, of als atelier voor je kunst, of als schrijfstudio, of… De mogelijkheden zijn onbeperkt! Al krijg je er waarschijnlijk geen vier grasmaaiers in 😉

Dit eivormig kunstwerkje is geïnspireerd op de natuur, van zijn ronde organische vorm tot het uitgebreide gebruik van hout aan de binnen- én buitenkant. Elke Escape Pod wordt met de hand gebouwd in Groot-Brittannië en geleverd en geïnstalleerd met een heftruck of kraan. Het huisje zweeft een halve meter boven de grond en roteert om optimaal zonlicht te laten invallen door de ramen met kozijnen van Europese eik.

Precieze houtafwerking

Een deur zoals we die vooral kennen van in een vliegtuig opent het tuinhuisje en leidt naar een knus en aanpasbaar interieur dat voorzien werd van isolatie, elektriciteit en verwarming. Voor dit laatste kan je zelfs kiezen voor een houtkachel of vloerverwarming. De organische natuur contrasteert hiermee met het technologisch vernuft in het ontwerp.

Innovatieve CNC-freestechnieken (een computergestuurde snijtechniek, red) zorgen voor de gebogen vorm en de uitermate precieze houtafwerking van de Escape Pods.  Hiervoor wordt berken multiplex gebruikt, dat bekend staat om zijn stevigheid en esthetische kwaliteiten. Aan de binnenkant werd dit berken frame dan ook bewust niet bekleed met ander materiaal. Aan de buitenkant werden schilfers van cederhout gebruikt voor de afwerking. Voor de trappen werd opnieuw Europese eik gebruikt.

Ben je geïnteresseerd in een Escape Pod? Dan moet je wel een slordige 22.000 euro op tafel leggen. We hebben nooit gezegd dat het goedkoop ging zijn. 😉

Bron: Inhabitat en Contemporist

Auteur: PJG

8 tips voor een degelijke fundering onder je tuinhuis

$
0
0

Wil je een leuk tuinhuisje plaatsen in je tuin? Top. Maar denk er dan wel aan dat je ook voor een tuinhuisje een goede fundering nodig hebt. Je hebt sowieso een fundering op volle grond met een gestorte betonlaag nodig. In dit artikel geven we je nog 8 andere tips waar je op moet letten!

1. Denk aan het functionele

De functie van je tuinhuis bepaalt de opbouw van je fundering. Wordt het een kleine bergruimte? Dan moet je fundering dunner zijn dan wanneer je het tuinhuisje gebruikt als garage om een tuintractor of ander zwaar materiaal in te parkeren.

2. Hoe ziet je terrein eruit?

Als je terrein af- of oploopt, moet je eerst de bodem ophogen of uitgraven. Soms moet je zelfs eerst een talud (soort dijk) of keermuur voorzien om het tuinhuisje stabiel te kunnen plaatsen.

3. Controleer de draagkracht van de grond

Om verzakkingen te voorkomen, moet de ondergrond voldoende draagkracht hebben. Als dat niet het geval is, sta dan ook even stil bij de samenstelling van de grond. Is die van nature drainerend (zand, stenen) of weinig waterdoorlatend (klei)? Dit heeft een invloed op de stabiliteit en de verstevigingen die je moet aanbrengen.

4. Plan op voorhand

Zoals bij elke klus, staat of valt alles met een degelijke planning. Wil je bijvoorbeeld water en/of elektriciteit in je tuinhuis? Trek die leidingen dan door vóór de betonnen plaat er ligt.

5. Betoncentrale of zelf mixen?

Als de plaats moeilijk toegankelijk is, maak je beter zelf beton. Hetzelfde als de transportkosten van stortklaar beton te hoog zijn in verhouding tot het uit te voeren werk. In andere gevallen kies je beter voor stortbeton van een betoncentrale. Dan ben je altijd zeker van de kwaliteit.

6. Zo graaf je uit

Verwijder alle graszoden. Graaf dan af tot onder het maaiveld. De bovenkant van de fundering moet immers boven het maaiveld uitkomen. Hoeveel centimeter je precies moet weggraven, hangt af van de dikte van de vloerplaat. De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een 15 centimeter dikke gewapende en vlakke betonplaat. Let wel op dat je de randen dieper uitgraaft voor meer stabiliteit!

7. Vermijd vocht

Leg een plastic folie onder het beton om opstijgend vocht tegen te gaan. Voor oppervlaktewater voorzie je best een helling, goot of grindbak voorzien. En sta zeker ook stil bij de dakafvoer: bekijk op voorhand waar je de regenpijp laat uitkomen of bouw een hellend dak.

8. Bekisting maken

Maak een bekisting met rechte, horizontaal bevestigde planken. De bovenrand komt overeen met de bovenkant van de betonplaat. Zorg ervoor dat de bekisting niet weggedrukt wordt tijdens het storten van het beton.

Zo. Zie je het liever wat visueler? Check dan zeker dit YouTube-filmpje. En let niet te veel op het hilarische Nieuw-Zeelandse accent 😉

Auteur: PJG

De voor- en nadelen van kiezelstenen op de oprit

$
0
0

Is je oprit aan vernieuwing toe? Maar twijfel je hoe je die het beste kunt aanleggen? Wij geven je alvast de voor- en de nadelen van kiezelstenen of grind mee.

De oprit voor je huis kun je op verschillende manieren aanleggen: met klinkers, betondallen, natuursteen, dolomiet of asfalt, bijvoorbeeld. Heel wat mensen kiezen voor kiezelsteentjes of grind. Logisch, er zijn heel wat voordelen aan verbonden. We sommen ze graag op. 

Voordelen

  • Een oprit aanleggen met grind is heel eenvoudig en kan relatief snel gedaan worden. Ideaal voor handige Harry’s die zelf de handen uit de mouwen willen steken.
  • Een oprit met kiezel is goedkoper dan het plaatsen van klinkers, natuursteen of betondallen. Bovendien ben je véél sneller klaar.
  • Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, soorten en maten grind. De blauwgrijze Ardenner Split is erg populair. Witte kwarts is exclusiever en dus ook iets duurder. Bij een handelaar in bouwmaterialen kun je de verschillende soorten vergelijken.
  • Je kunt kiezelstenen makkelijk combineren met andere bestratingsmaterialen om een speels effect te creëren. Bijvoorbeeld met stapstenen in natuursteen of (klei)klinkers.
  • Kiezelstenen zijn waterdoorlatend. Dat betekent dat je niet snel last zal hebben van diepe plassen of – erger nog – wateroverlast.
  • Is je oprit niet helemaal recht? Kiezel is perfect te plaatsen bij hellingen.
  • Ben je ’s avonds niet op je gemak in het donker? Je hoort altijd wanneer er iemand aankomt.

Nadelen

  • Wanneer je de kiezelstenen pas uitgespreid hebt, kan het erg veel stof opleveren. Dat neem je enkele weken lang mee naar binnen. Een deurmat of vochtige dweil is dan een absolute must.
  • Zorg dat de laag grind dik genoeg is. Voorzie minimaal 10 centimeter. Anders krijg je al snel kale plekken en putten.
  • Als je niet te veel last van onkruid wilt hebben, is het aangeraden om een worteldoek onder de kiezelstenen te leggen.
  • Sommige soorten kiezel kunnen na verloop van tijd verkleuren.
  • Kiezel vraagt meer onderhoud dan andere materialen. Vooral in de herfst, wanneer er veel bladeren vallen, is het een hele klus om het oppervlak proper te houden.
  • Je moet regelmatig kiezels aanvullen om putten te vermijden. Grind is namelijk erg gevoelig voor vervorming.
  • De steentjes vliegen al eens weg wanneer je erover rijdt. Af en toe harken en borstelen is een must.
  • Loop je graag op blote voeten of teenslippers? Dan is kiezel geen goed idee.

Na het afwegen van de voor- en nadelen, kun je ongetwijfeld een doordachte beslissing nemen. Zou jij hiervoor kiezen?

Auteur: EM

Hoeveel kost een autolift onder je terras?

$
0
0

Heb je een dure wagen die je liever niet op de oprit laat staan? Logisch. Maar heb je ook geen plaats meer in de garage? Dan biedt een autolift misschien wel de juiste oplossing. Daarmee verberg je je bolide in slechts enkele minuten – hocus, pocus – onder de grond.

Niks zo stoer als op een James Bond-achtige manier je wagen ondergronds laten verdwijnen. Dankzij de premium autoliften van het Italiaanse IdealPark kan het. Het basismodel kan probleemloos een wagen tot 2.700 kg aan. Dat is ruim voldoende voor pakweg een BMW X5 of Audi Q7. Het grootste voordeel? De autolift geeft een onzichtbaar onderkomen aan je wagen. Ideaal voor wie van gemoedsrust en discretie houdt.

Valt niet op

Het dak van de lift kan in hetzelfde materiaal als je terras vervaardigd worden. Bijvoorbeeld met tegels uit natuursteen of (klei)klinkers. Hierdoor valt het ingenieuze systeem nauwelijks op. Je moet al goed kijken vooraleer je weet dat er een autolift is.

Eenvoudig in gebruik

Parkeren? Dat is kinderspel. Je brengt de lift met je afstandsbediening naar boven, je parkeert je wagen in de lift, je stapt uit en laat de wagen tot maximaal 5 meter onder de grond zakken. Zodra je wilt vertrekken, volstaat opnieuw een druk op de knop. Houd er wel rekening mee dat het even duurt vooraleer je wagen helemaal boven is.

Begin al maar te sparen

Let wel, de investering kost je een flinke duit. Je koopt het dus wellicht niet aan voor je gammele stadswagen van 14 jaar oud. De prijzen voor dit model starten vanaf 74.000 euro. Heb je nog meer geld op je bankrekening (daar brengt het momenteel toch niets op!), dan kun je ook het iets geavanceerdere model overwegen. In ruil voor minimum 125.000 euro kun je dan in de wagen blijven zitten wanneer je ‘m in deze lift parkeert. Het grootste voordeel van zo’n ondergrondse autolift? Je dure bolide is volledig uit het zicht en vormt dus minder gevaar voor potentiële autodieven.

De Italiaanse fabrikant heeft een distributienetwerk in diverse landen. In België kun je bijvoorbeeld terecht bij RDL Engineering in het West-Vlaamse Izegem.

Wil je nog meer informatie? Via onderstaande videofragmenten krijg je een idee van de werking:

Auteur: EM


De voor- en nadelen van dolomiet op de oprit

$
0
0

Kiezel of klinkers op de oprit? Of mag het iets moderner zijn? Dolomiet is een populair gesteente voor de aanleg van opritten en tuinpaden. Wij zetten alvast de voor- en de nadelen op een rij. Zo kun jij perfect afwegen of dolomiet ook iets voor jou is.

Dolomiet is een soort sierbestrating. Het is een natuurlijke verharding, een mineraal dat in kalkstenen wordt gevormd. Er zijn verschillende korrelgroottes en kleuren beschikbaar. Voor de kostprijs moet je al snel rekenen op zo’n 35 tot 60 euro per ton. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit en de hoeveelheid die je afneemt. Houd er rekening mee dat je de dolomiet ongeveer 10 centimeter dik moet leggen.

Voordelen

  • Dolomiet is in vergelijking met andere materialen relatief snel en eenvoudig geplaatst. Je moet het immers gewoon uitstorten en aandammen. Dat voel je ook aan je portemonnee.
  • Niet meer opletten voor plassen na een regenbui. Door de open structuur blijft het water niet op de oppervlakte liggen.
  • Kun je niet kiezen tussen klinkers en dolomiet? Je kunt het perfect combineren: hier en daar wat stapstenen of een geklinkerd pad met dolomiet rondom.
  • Deze materiaalsoort is ideaal voor een oprit die niet helemaal recht is. De losse stukken steen vullen immers eenvoudig elk gaatje op.
  • Mag je oprit een beetje opvallen? Dolomiet heeft een luxueuze uitstraling. Zeker als je voor opvallende kleuren gaat.
  • Oker, donkerrood, beige of eenvoudig grijs? Dolomiet is beschikbaar in verschillende soorten en kleuren.
  • Bang in het donker? Je hoort het meteen als iemand op de oprit wandelt of rijdt.

Nadelen

  • Het onderhoud van dolomiet is – vooral in de herfst bij het vallen van de bladeren – een hele karwei. Je kunt de bladeren bijvoorbeeld niet bij elkaar borstelen zoals op een tegelvloer.
  • Geen fan van onkruid wieden? Door de open structuur trekt vuil makkelijker in de ondergrond. Hierdoor groeit na enige tijd onkruid.
  • Sommige soorten kunnen verkleuren of worden na verloop van tijd kleiner. Vooral bij droog weer kan dat veel stof opleveren.
  • Geen fan van poetsen? Bij regen blijft het gruis van dolomiet aan je schoenen kleven. Dat breng je vervolgens ook mee naar binnen. Een vochtige dweil of deurmat is dan een must.
  • Dolomiet is gevoelig voor vervorming en moet regelmatig aangevuld worden. Dat kost weer wat extra geld én tijd.
  • Kinderen in huis? Het gesteente heeft ruwe kantjes dus opgelet bij het spelen. Ook voor blote voeten is dolomiet geen aanrader.

Nu rest je enkel nog om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Zou jij ervoor kiezen of kies je eerder voor een oprit met kiezelstenen? Laat het achter in onze reacties.

Auteur: EM

Mag je een tuinhuis of bijgebouw plaatsen zonder vergunning?

$
0
0

Nu we steeds verder wegwandelen van de wintermaanden, blikken we graag vooruit naar de zomer. Heel wat onder ons zitten de komende maanden met veel plezier buiten, waardoor het tijd is om het over onze tuin te hebben. Met zijn grasveldje, tuinpaden, bloemen en moestuintje… Maar ook een tuinhuis om al je materiaal kwijt te kunnen!

Een tuinhuis in je tuin kan extra ruimte bieden, zeker wanneer je geen zolder, kelder of garage hebt. Maar mag je zomaar een tuinhuis plaatsen of bouwen zonder bouwvergunning? Er zijn enkele voorwaarden waarmee je moet rekening houden. Sinds 1 december 2010 mag een bijgebouw (zoals een tuinhuis, serre, vrijstaande garage, …) aan een woning worden toegevoegd zonder dat je een bouwvergunning nodig hebt. Ga wel eerst na wat het bestemmingsplan voorschrijft voor jouw woning en let daarbij ook op met deze stedenbouwkundige vereisten:

Maximaal 40m² oppervlakte ✔

Je tuinhuis of bijgebouw mag in totaal maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Is je bijgebouw groter, dan dien je wél een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Maar opgepast voor het addertje onder het gras: de oppervlakte van een bestaand bouwwerk moet worden afgetrokken van je nieuw bijgebouw want de totale oppervlakte van alle bijgebouwen mag slechts 40 m² bedragen. Alle oppervlakten van de verschillende losstaande bijgebouwen worden dus samengeteld.

Maximaal op 30 meter afstand van je woning ✔

Je tuinhuis of bijgebouw moet binnen 30 m afstand van je woning staan en moet 3 m van de perceelsgrens blijven als het in een zijtuin geplaatst wordt. Voor de perceelsgrens achteraan de tuin volstaat een afstand van 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen.

De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden in ruimtelijk kwetsbaar gebied.

Maximaal 3,5 meter hoog ✔

Je bent beperkt tot een totale hoogte van 3,5 meter. Al is deze beperking in hoogte meestal geen probleem wanneer het om een tuinhuisje gaat. De standaard formaten meten allemaal minder dan 3 m hoog.

Architect nodig?

Voor een tuinhuis zonder vergunning heb je geen architect nodig (op voorwaarde dat het extra gebouw geen  constructieprobleem met zich meebrengt, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigt). Je mag het dus gerust zelf plaatsen of door de firma die je bijgebouw levert, zonder tussenkomst van een architect. Dat geldt eveneens voor het plaatsen van een duiventil, een volière of een hok voor dieren, niet groter dan 40m², kroonlijsthoogte beperkt tot 3m en nokhoogte tot 4,5m, met bijbehorende afrastering en een serre, niet groter dan 40m², kroonlijsthoogte beperkt tot 3m en nokhoogte tot 4,5m.

Voorbeeld

Mevrouw Maes wil in haar achtertuin een vrijstaand tuinhuis plaatsen. Momenteel heeft ze al een serre van 15 m² staan. Het vrijstellingsbesluit maakt het voor haar mogelijk om zonder stedenbouwkundige vergunning én zonder melding een tuinhuis te bouwen dat 25m² groot is (want 15 + 25 = 40). Naast de maximale oppervlakte moet ze ook rekening houden met een maximale hoogte van 3,5 meter en de hierboven vermelde afstanden tot de perceelsgrens.

Voor het bouwen of plaatsen van een tuinhuisje of bijgebouw dat kleiner is dan 40 m² oppervlakte, hoef je geen vergunning aan te vragen en geldt ook geen meldingsplicht meer. Je hoeft dus niet meer naar de stadsdienst te lopen om te melden dat je een bijgebouw gaat plaatsen. Al is het toch nooit slecht om de plaatsing op voorhand te melden bij je gemeente om zo eventuele geschillen of onduidelijkheden te vermijden.

Meer info over de Meldingsplicht vind je ook op de website van vlaanderen.be
Bekijk ook de extra checklist vrijstellingen van het Vlaams Departement Ruimtelijke Ordening

Auteur: KCL
Bron: Vlaamse Overheid

Boordstenen plaatsen? Dat doe je zo!

$
0
0

Boordstenen zijn ideaal om je terras, tuinpad of bloemenborder op een verzorgde manier af te boorden. De handige doe-het-zelver klaart de klus in een wip zelf. Nog nooit gedaan? Geen probleem, wij helpen je alvast op weg.

Dit heb je nodig:

  • Schop
  • Boordstenen
  • Houten paaltjes of piketten
  • Koord
  • Waterpas
  • Zachte hamer
  • Stabilisé (of zandcement)
  • Slijpmachine
  • Hark

Boordstenen plaatsen in 10 stappen

  1. Meet met een rol- of plooimeter eerst hoeveel boordstenen je nodig hebt, vooraleer je naar de doe-het-zelfzaak rent. Rond af naar boven. Je boordstenen zijn immers telkens één meter lang. Heb je veel lopende meters nodig? Laat de stenen dan aan huis leveren door een bouwfirma. Dat bespaart je flink wat werk.
  2. Graaf een geul van zo’n 15 cm breed op de plek waar je de boordstenen wil plaatsen. De diepte is afhankelijk van de hoogte van je boordstenen. Houd rekening met minimaal één derde van de hoogte van je boordstenen om de stevigheid te garanderen. De grond heb je straks nog nodig om het geheel verder op te vullen.
  3. Klop vervolgens houten paaltjes of piketten in de geul. Span een koord tussen de paaltjes. Zorg dat het touw goed strak gespannen én waterpas is. Het is immers de lijn die je straks moet volgen om je boordstenen recht en even hoog te plaatsen.
  4. Wil je bijvoorbeeld aan een terras wat verval zodat het water goed weg kan stromen? Houd dan rekening met ongeveer 1 à 2 cm verval per lopende meter.
  5. Desgewenst kun je wat gestabiliseerd zand in de geul doen voor extra stevigheid. Als je de grond gelijkmatig aandrukt, is dat niet nodig.
  6. Plaats de eerste boordsteen, gebruik het touw om te controleren of de hoogte goed is. Gebruik een zachte hamer om te corrigeren waar nodig. Breng flink wat stabilisé aan tegen de randen. Stamp ook dit voldoende aan zodat het stevig op zijn plaats blijft zitten.
  7. Ga verder met de volgende boordsteen. Zorg ervoor dat tand en groef van de boordstenen mooi op elkaar aansluiten. Herhaal zoveel als nodig.
  8. Slijp de laatste boordsteen op de gewenste lengte.
  9. Laat het geheel goed uitharden en vul de geul pas de volgende dag met extra grond.
  10. Dam of stamp het geheel goed aan. Hark de bovenste laag grond voor een mooi eindresultaat.

Auteur: EM

6 to-do’s voor je tuin in mei

$
0
0

De lente is volop aan de gang en wij kijken uit naar een stralende zomer! Daar hoort natuurlijk ook een prachtige tuin bij, zodat je ten volle kunt genieten van de zomer. Wij vertellen je wat er in mei gedaan moet worden om tegen juni een prachttuin te hebben.

1. Nieuw gras

Om een mooi groen gazonnetje te verzekeren tijdens de zomermaanden zijn er enkele dingen die je best nakijkt en doet in de maand mei. Verwijder ten eerste al het onkruid uit je tuin. Dit kan handmatig of met onkruidbestrijdingsmiddelen. Kijk waar je kale plekken hebt, en zaai op deze plekken nieuw gras. Dit kan met een “herstelgazon kit” of met gewone graszaadjes. Strooi als er regen voorspeld wordt of als je enkele dagen nadien tijd hebt om elke dag goed te besproeien met water, kunstmest op je gazon. Zo krijgen de nieuwe zaden alle voedingsstoffen die ze nodig hebben en krijgt het “oude” gras ook weer een boost. Als je dit allemaal in mei afgerond hebt, kun je begin juni starten met 1 à 2 keer het gras af te rijden.

2. Ga voor vaste en eenjarige planten

Vele planten mogen al vanaf april geplant worden, maar er zijn tal van planten die niet tegen nachtvorst kunnen. Deze mogen pas na 15 mei (ijsheiligen) geplant worden. Lees dus goed de omschrijving bij elke plant als je nieuwe plantjes gaat kopen of vraag raad aan de verkoper.

3. Tijd om te snoeien

Tijdens de meimaand mogen er heel wat planten gesnoeid worden. Zoals bijvoorbeeld ligusterhagen, beukenhagen buxus, hulst, en andere coniferen. Taxus kan je beter iets later snoeien. Knip coniferen niet af tot op het kale hout want dat is niet bevorderlijk voor hun groei.

Indien je planten of bloemen hebt staan die in mei al uitgebloeid zijn is het belangrijk deze ook al te snoeien. Zo geef je de plant meer kans om het jaar nadien weer even mooi of zelfs nog mooier te bloeien.

4. Werk je bloembollen bij

Indien je tijdens de maanden maart en april bloembollen had die in volle bloei stonden, is het hoog tijd om de verwelkte bloemen in mei af te knippen.

5. Investeer in je moestuin

Als je tijdens de maanden maart en april al enkele vroege groenten zoals radijzen, sla of asperges geplant had, kun je deze tijdens de maand mei al oogsten. Wat betreft het zaaien van nieuwe groenten, kun je tijdens de meimaand kiezen tussen sluitkool, rode bieten, wortelen, witloof, sla, erwten, boontjes, radijs, knolrapen, … .

6. Plant eens een (fruit)boom

Tijdens de maand mei kun je uiteraard nog niks oogsten van je fruitbomen, maar je kunt wel een lekkere oogst verzekeren door kersen- en pruimenbomen te snoeien en stro te leggen onder aardbeiplanten en de uitlopers te verwijderen.

Auteur: KCL

De voor- en nadelen van klinkers op de oprit

$
0
0

Als je oprit niet piekfijn in orde is, lijkt je huis niet helemaal af. Twijfel je nog over de soort bestrating? Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden. In dit artikel focussen we op klinkers. We sommen niet alleen de pluspunten op, maar geven je ook de nadelen mee.

 Voor je oprit zijn er heel wat verschillende mogelijkheden: beton, kiezelsteentjes, dolomiet, …  Heel wat Belgen kiezen echter voor een geklinkerde oprit. Logisch, de prijs valt mee en er zijn ontzettend veel verschillende kleuren, vormen, materialen en legpatronen. Bovendien kan een handige Harry zelf aan de slag.

 Voordelen

  • Klinkers zijn heel sterk en gaan daardoor een lange tijd mee. Dat heb je nodig op een oprit. Je rijdt er immers bijna elke dag met de wagen op en af.
  • Klinkers bestaan in verschillende soorten en maten. Van klei- en betonklinkers tot gebakken klinkers en basalt. Niet enkel de vorm, maar ook de kleur van je oprit kies je helemaal zelf. Het gamma is ontzettend uitgebreid. Net daarom passen klinkers ook bij verschillende soorten woningen. Van een pastorijhuis of gerestaureerde boerderij tot een erg strakke woning.
  • Mag het wat specialer? Met klinkers bepaal je het legpatroon zelf. Van wild- en blokverband tot keper- en elleboogverband.
  • Een beschadigde oprit? Het klinkerwerk is heel eenvoudig te herstellen en te verwijderen. Hou in dit geval wel rekening dat je een kleurverschil kunt zien.
  • Klinkers zijn bestand tegen zware belasting en dus perfect om met meerdere auto’s over te rijden.
  • Je hebt minder onderhoudswerk aan klinkerwerk dan aan bijvoorbeeld grind of dolomiet. Af en toe borstelen en sporadisch afspuiten met een hogedrukreiniger volstaat. Om de voegen mooi te houden, kun je ze één tot twee keer per jaar inborstelen met wit zand.
  • Sommige klinkersoorten zijn vochtbestendig. Dat betekent dus nooit meer uitglijden in de winter! Uiteraard zijn deze iets duurder.

Nadelen

  • Een beklinkerde oprit is gevoelig voor vervorming. Bijvoorbeeld door wortels onder het klinkerwerk. Het risico? Je oprit kan al na enkele jaren verzakken. Om dat probleem te voorkomen, is het een must om een voldoende dikke ondergrond te voorzien.
  • Een kantafsluiting is noodzakelijk. Zo kunnen klinkers later niet meer verschuiven. Dat kan met een boordsteen, al dan niet in dezelfde kleur.
  • Geen fervente onkruidwieder? Je moet helaas regelmatig het onkruid tussen de voegen verwijderen. Op schaduwrijke plekken is zelfs mosvorming mogelijk.
  • Kies je voor een bepaalde kleur van oprit? Hou er dan rekening mee dat de oorspronkelijke kleur na verloop van tijd verbleekt.
  • Klinkers plaatsen is een intensief werk en dus duur. Om de kosten ietwat te dekken, kun je eventueel voorstellen om zelf te helpen bij het aangeven van de klinkers.

Tip: Het gamma klinkers is ontzettend uitgebreid. Je hebt niet alleen heel veel verschillende vormen en kleuren maar ook diverse materialen. Laat je goed informeren bij een verkooppunt of fabrikant. Op die manier maak je ongetwijfeld de beste keuze.

Zou jij kiezen voor klinkers op je oprit? Waarom wel/niet? Laat het achter in de reacties!

Auteur: EM

Viewing all 98 articles
Browse latest View live




Latest Images